Home

Nieuwbouw

Onderhoud

Reparatie

Onderdelen

RVS onderdelen

voetensteunen

riemen

roeren

doften

luiken

snelheidsmeters

relatiegeschenken

Sloepen te koop

 

Riemen in- en verkoop

 

 
 
De aanschaf van nieuwe riemen is een dure aangelegenheid, en in sommige gevallen kunnen gebruikte riemen nog prima dienst doen. Roeisloepen.nl heeft veel ervaring met het herstellen van beschadigde riemen. Een gebroken blad kan vervangen worden, een gescheurde steel is weer te verlijmen.
 
Heb je één of meerdere riemen die beschadigd, gescheurd of gebroken zijn? Stuur een foto en de hoofdafmetingen, dan krijg je een eerlijk bod terug. Transport van en naar Deventer kan over het algemeen door uitwisseling bij wedstrijden, en is dan kosteloos.
 
Leveranciers van nieuwe riemen
 
De riem: het belangrijkste gereedschap van de sloeproeier. Een kostbaar en speciaal stukje houten timmertechniek, waarin sterkte en gewicht elkaars vijanden zijn in de zoektocht naar de perfecte riem. De volgende adressen in Nederland leveren hoogwaardige kwaliteit:
 
Willem Koornstra, Harlingen www.roeiriem.nl
 
Simon van de Hoek, Harlingen www.simonvdhoek.nl
 
Van Malsen, Makkum www.vanmalsen.nl
 
 
 
 

Leren manchetten

Ter bescherming van de houten riemen, wordt vaak een manchet van leer gebruikt. Dit moet van een stugge soort zijn, en niet te dun anders wordt de druk van de dol niet goed verdeeld over de houten steel en ontslaat er alsnog schade.

 

Leren manchetten, 17,5 x 35 cm, voor steeldiameter 58 t/m 65 mm, voorgestanste gaten 4 mm:

Stuks prijs per leer

1 14 euro
Vanaf 8 12 euro

 


Hoe knoop ik een manchet om een riem

Na het jaarlijkse lakken van de riemen moeten de leren manchetten er weer om. Veel teams hebben last van schuivende leertjes, omdat de manchetten niet goed zijn bevestigd. Hier een aantal tips:
1. Leg het leer een aantal dagen onder water, hierdoor zet het uit. Als het opdroogt na montage, krimpt het weer en trekt dus strak om de riem
2. Gebruik goed koord om te rijgen. Veel nylon lijnen rekken flink uit, zeker als ze nat worden. In watersportzaken kun je rekvrij koord kopen. Neem minimaal 3 mm, dunnere lijn is moeilijk aan te trekken en snijd in het leer waardoor de gaten eerder uitscheuren. Het helpt om het koord eerst op te rekken, hang er een paar dagen een zwaar gewicht aan.
3. Onder het leer kun je een klodder kit spuiten (elke polyurethaankit is goed, bv. Polymax van Bison). Hierdoor verschuift het niet zo snel meer. Voor onderhoud van de riem is de kit makkelijk los te krijgen.
4. Bij het rijgen van de manchet kun je een steeksleutel of schroeven- draaier gebruiken om meer kracht te zetten. Wel met beleid, anders kan het leer uitscheuren.
5. Na een aantal weken kun je het koord nog eens natrekken.
6. Het leer vastschroeven helpt ook , maar maakt ook de riem zwakker en is dus een slechte oplossing.


 

 

 

  

Top
Qboat | info@roeisloepen.nl